Cert Prac

Havening Techniques®

Naast Hypnose werk ik ook graag met Havening Techniques®. Havening Techniques is een nieuwe, baanbrekende techniek uit de neuro-wetenschappen waarmee snel, makkelijk en effectief een groot scala aan trauma- en stress gerelateerde klachten kan worden opgelost.

De Havening techniek is in een periode van 15 jaar ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door de Amerikaanse internist en neurowetenschapper dr. Ronald Ruden.

Dr. Ruden onderzocht hoe traumatische herinneringen gecodeerd worden in de hersenen en waar dit precies gebeurt.

Vanuit dit gegeven werkte hij uit hoe de emotionele lading die diverse lichamelijke en psychische symptomen kan veroorzaken, uit de herinnering of het trauma weggehaald kan worden (in wetenschappelijke taal: depotentiatie of decodering van de amygdala). Door aanraking van bepaalde gebieden op het lichaam gaan de hersenen delta-golven uitzenden. Deze delta-golven beïnvloeden de neuronen in de amygdala, het emotionele centrum in ons brein. Door de traumatische of stressvolle gebeurtenis te herinneren, activeer je deze neuronen. Wanneer je dit doet terwijl je brein delta-golven uitzendt, kan er een chemische reactie plaatsvinden waarmee de emotionele lading (in de vorm van receptoren) van het neuron ‘afgeweekt’ wordt.  

 

Dit onderzoek wordt gezien als een van de meest baanbrekende doorbraken ooit in de psychologie en neurowetenschappen.

Havening Techniques is een psycho-sensorische methode, waarbij gebruik gemaakt wordt van ontspannende aanraking bij de armen, de handpalmen en het gezicht, in combinatie met psychologische afleiding, waardoor je in staat gesteld wordt om diepgaand trauma op een relatief eenvoudige wijze te verwerken waarbij je niet heel lang in de pijn van het trauma terug hoeft te gaan.

De behandeling zelf is ontspannend en kalmerend, en geeft onmiddelijk positieve helende resultaten: je wordt niet langer getriggerd en ontregeld door oude (bewuste of onbewuste) herinneringen en ervaringen.

Dit is een blijvende verandering: het trauma of de stressvolle gebeurtenis is niet langer verbonden met het emotionele centrum in het brein en wordt slechts een ervaring uit het verleden, gedecodeerd van emotie. Om het beste resultaat te bereiken zijn drie à vier sessies optimaal. Je leert de techniek ook bij jezelf toe te passen. Je kan dit thuis gebruiken om rustiger te worden, bijvoorbeeld voor het slapen of bij stress, en om veerkracht op te bouwen. 

 

Omdat Havening ook heel goed online aangeboden kan worden, bied ik deze tijdens de lockdown (maar ook eventueel daarna) tevens aan via Zoom sessies. Je leert dan direct de Havening technieken op jezelf toepassen.

Voor welke klachten is Havening geschikt?

 • Faalangst
 • Paniek
 • Burnout-gerelateerde klachten
 • Stress door trauma en PTSS
 • Chronische pijn
 • Specifieke angsten
 • Fobieen
 • Angst voor spreken voor publiek
 • Psychosomatische klachten
 • Emotie-eten
 • Slaapproblemen

De eerste sessie bestaat uit een voorgesprek en een eerste behandeling, en duurt ongeveer een tot anderhalf uur. In het voorgesprek leg ik uit wat je kunt verwachten en wat ik van jou verwacht. De volgende sessies duren een uur.

Prijzen: 95 euro per sessie.

Pexels Ryutaro Tsukata 6249402 Scaled