Cert Prac

Havening Techniques®

 

Havening Techniques is een nieuwe, baanbrekende techniek uit de neuro-wetenschappen waarmee snel, makkelijk en effectief een groot scala aan trauma- en stress gerelateerde klachten kan worden opgelost.

De Havening techniek is in een periode van 15 jaar ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door de Amerikaanse internist en neurowetenschapper dr. Ronald Ruden.

Dr. Ruden onderzocht hoe traumatische herinneringen gecodeerd worden in de hersenen en waar dit precies gebeurt.

Vanuit dit gegeven werkte hij uit hoe de emotionele lading die diverse lichamelijke en psychische symptomen kan veroorzaken, uit de herinnering of het trauma weggehaald kan worden (in wetenschappelijke taal: depotentiatie of decodering van de amygdala). Door aanraking van bepaalde gebieden op het lichaam gaan de hersenen delta-golven uitzenden. Deze delta-golven beïnvloeden de neuronen in de amygdala, het emotionele centrum in ons brein. Door de traumatische of stressvolle gebeurtenis te herinneren, activeer je deze neuronen. Wanneer je dit doet terwijl je brein delta-golven uitzendt, kan er een chemische reactie plaatsvinden waarmee de emotionele lading (in de vorm van receptoren) van het neuron ‘afgeweekt’ wordt.

Dit onderzoek wordt gezien als een van de meest baanbrekende doorbraken ooit in de psychologie en neurowetenschappen.

Havening Techniques is een psycho-sensorische methode, waarbij gebruik gemaakt wordt van ontspannende aanraking bij de armen, de handpalmen en het gezicht, in combinatie met psychologische afleiding, waardoor je in staat gesteld wordt om diepgaand trauma op een relatief eenvoudige wijze te verwerken waarbij je niet heel lang in de pijn van het trauma terug hoeft te gaan.

De behandeling zelf is ontspannend en kalmerend, en geeft onmiddelijk positieve helende resultaten: je wordt niet langer getriggerd en ontregeld door oude (bewuste of onbewuste) herinneringen en ervaringen.

Dit is een blijvende verandering: het trauma of de stressvolle gebeurtenis is niet langer verbonden met het emotionele centrum in het brein en wordt slechts een ervaring uit het verleden, gedecodeerd van emotie. Om het beste resultaat te bereiken zijn drie à vier sessies optimaal. Je leert de techniek ook bij jezelf toe te passen. Je kan dit thuis gebruiken om rustiger te worden, bijvoorbeeld voor het slapen of bij stress, en om veerkracht op te bouwen.

Ook wanneer je niet precies weet waar jouw klachten vandaan komen, bijvoorbeeld bij chronische pijn of angst, kan Havening uitkomst bieden.  

Het resultaat van de behandeling: je wordt niet langer getriggerd en ontregeld door oude (bewuste of onbewuste) herinneringen en ervaringen.

Omdat Havening ook online gedaan kan worden, bied ik dit ook aan via Zoom sessies.

Je leert dan direct de Havening technieken op jezelf toepassen. 

Voor welke klachten is Havening geschikt?

 • Faalangst
 • Paniek
 • Burnout-gerelateerde klachten
 • Stress door trauma en PTSS
 • Chronische pijn
 • Specifieke angsten
 • Fobieen
 • Angst voor spreken voor publiek
 • Psychosomatische klachten
 • Emotie-eten
 • Slaapproblemen
 • Klachten in de zwangerschap (misselijkheid, spanning, chronische pijn) Zie ook: www.dehaveningpraktijk.nl

De eerste sessie bestaat uit een voorgesprek en een eerste behandeling, en duurt ongeveer anderhalf uur. In het voorgesprek leg ik uit wat je kunt verwachten en wat ik van jou verwacht. De volgende sessies duren ongeveer een uur. 

 

Ik heb een sessie gehad en dat was geweldig!! Ik voelde mij meteen ‘veilig’, vertrouwd. Havening gedaan en dit effect was meteen voelbaar; waarvoor ik kwam was meteen weg. Ik voelde mij echt euforisch na de sessie. Naar mijn mening moet iedereen tenminste een sessie volgen, het zal nooit een negatief effect hebben! Dat is onmogelijk puur omdat je echt naar de kern gaat waar je mee zit en dit weghaalt. Ik gun iedereen deze geweldige ervaring!!

Rebecca

Voel je het verlangen om: 

 • Met iemand te praten die inzicht geeft en die zonder oordeel luistert
 • Dichter bij jezelf te komen en het verlangen om jezelf beter te begrijpen
 • Meer ruimte te hebben
 • Diepliggende problemen op te lossen
 • Om te stoppen met nare gewoonten, zoals roken

Maak dan een afspraak om te zien wat havening voor jou kan betekenen. Mijn praktijk is gevestigd op landgoed Duinlust in Bloemendaal, vlakbij Haarlem en Amsterdam.